Es crea una plataforma per reclamar un ‘pla renove' en el sector del moble


El consum de mobles ha tornat a caure el primer trimestre del 2011. La baixada de les vendes els darrers anys ha comportat l'acomiadament de 5.000 treballadors de la indústria i el comerç del moble a Catalunya, segons la Federació de Comerciants del Moble de la Sénia. És per això que el sector reclama mesures que incentiven el consum de mobles i fabricants i venedors s'han unit per crear una plataforma que reclama un pla renove del moble.

Els promotors de la plataforma són la Federació de Comerciants del Moble de la Sénia i tenen el suport total del Col·lectiu Empresarial del Moble de la Sénia, que ja havia plantejat la necessitat d'un pla renove. "Liderem una plataforma oberta a tot el teixit industrial i comercial del moble de Catalunya, amb l'objectiu d'unir esforços i presentar-nos com una sola veu davant de l'administració", ha explicat el vicepresident de la Federació de Comerciants del Moble de la Sénia, Toni Estellé. Així, l'objectiu del clúster del moble de la Sénia és que venedors i fabricants d'altres llocs se sumen a la seua reivindicació. La proposta dels moblistes consisteix en una rebaixa d'entre un 15% i un 25% als clients que compren mobles, matalassos i llums en petites i mitjanes empreses del sector (de menys de 250 treballadors) adherides al programa pla renove. Unes compres que com a màxim serien de 1.500 euros i que, segons les previsions dels venedors, implicarien una subvenció per part de l'Estat de cinc milions d'euros. "Demanarem el suport de la Generalitat i que ens acompanyen a Madrid per traslladar la proposta a l'Estat", ha dit Estellé. Els moblistes volen que l'Estat segueixi l'exemple que ja han aplicat les comunitats autònomes de Cantàbria i el País Basc. "Som conscients que les competències de Catalunya no són les mateixes", ha assenyalat Estellé.

Des de fa mig any els venedors de mobles de la Sénia obren en diumenges i festius, una reivindicació del sector que no va ser possible fins que la Generalitat va declarar el municipi turístic i que després fins i tot va dividir els moblistes. "Les vendes en festius funcionen pitjor del que voldríem", ha manifestat Estellé. En aquest sentit, la Federació de Comerciants del Moble de la Sénia esperava una major resposta per part dels clients en tornar a obrir els establiments en diumenges, una pràctica habitual fins a final de la dècada dels noranta, quan les denúncies d'altres moblistes van comportar un seguit d'inspeccions per part de la direcció general de Comerç i els venedors de la Sénia van optar per tancar. "Obrir és positiu i ho continuarem fent, però la realitat és que les vendes són escasses", ha dit Estellé. Els moblistes de la Sénia es plantegen ara tancar en diumenges i festius durant els mesos d'estiu. A la Sénia hi ha una trentena d'establiments de venda de mobles. /Font